Ha valakinek sok lenne egy szombat esti spriccparti, megmerítkezhet inkább a vidéki Magyarország gyönyöreiben. Félelem, reszketés és disznóülés Napkoron.
Gasztronómia - Böllérverseny Napkoron
Napkor, 2007. január 8., hétfő (MTI) - Több, mint tizenötezer érdeklődő előtt, harminc hentes csapat méri össze tudását a január 13-ai nemzetközi böllérversenyen Napkoron, s készíti el a népi gasztronómiai hagyományoknak megfelelően a falusi disznótor finom ételeit - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere hétfőn az MTI-vel.
A régi disznóülések hangulatát felelevenítő napkori böllérverseny ma már az Észak-Alföldi Régió egyik legnagyobb idegenforgalmi rendezvényének számít, s rendelkezik a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának megtisztelő ajánlásával is - mondta Spinyhért Zsolt.
Az önkormányzati vezető kiemelte: a különös vetélkedés szombat reggel veszi kezdetét a település Kállói úti rendezvény és fesztiválközpontjában, ahol természetesen előbb a fogópálinkát, a híres szatmári szilvát fogyasztják el a böllérek és segítőik.
A mangalicasertések leölése után a hagyományoknak megfelelően perzselik, tisztítják, majd darabolják a disznókat, közben reggelire tálalják a hagymás sült vért, majd készül a nyírségi toroskáposzta, az orjaleves, a hurka, kolbász, valamint sütik a különböző pecsenyéket.
Nap közben a böllérek kedvelt italát, a különlegesen fűszerezett forralt bort kínálják, a több ezer érdeklődő szórakoztatásáról pedig a térség művészeti csoportjai gondoskodnak.
A minden bizonnyal ezúttal is vidám hangulatú nemzetközi böllérverseny az esti órákban a zsűri döntésének kihirdetésével, majd a disznótoros vacsorával fejeződik be Napkoron.
utolsó kommentek