Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

subba

A képeken szereplő pozitúrák nem jelentenek érzéki örömöt a szereplőknek!! Ide küldjed emailben a retket!

 

Természetesen a Subba még mindig megvesztegethető! Adjatok bármit, megírunk akármit! Belépőkért, ajándékokért, merchandise-ért, ingyen cuccokért bármit behazudunk. Amit kapunk, azt meg továbbadjuk az olvasóinknak (ha nekünk nem kell). Ezen a címen csengessetek!

utolsó kommentek

friss topikok

Ezt írjuk mi

    Nincs megjeleníthető elem.

tagek

18minusz (47) 18plusz (162) a hét képe (6) barlangrajz (9) baszdmeg (34) bizarr (448) biznisz iz biznisz (53) bkv (8) budapest tv (7) bulvárszemle (8) bűnözés (9) celeb (157) cukiság (101) dicsőségfal (8) divat (8) drog (5) egyetem (5) emo (5) engedjétek hozzám (5) érdekes adat (126) erőszak (7) ezekafiatalok (97) faszkorbács (6) fekete pákó (11) fesztivál mocsok (8) győzike (5) hajdú péter (5) havas henrik (5) hellókarácsony (9) heti gif (7) hülye (8) hülye doktor (5) hülye ember (185) hülye halál (13) hülye hír (26) hülye hirdetés (13) hülye honlap (120) hülye játék (8) hülye kép (210) hülye levél (12) hülye nevek (6) hülye reklám (39) hülye sajtó (98) hülye szó (7) hülye tánc (82) hülye tévé (7) hülye videó (448) hülye zene (96) humor (5) ikertornyok (12) internet (5) isten allatkertje (11) iwiw (89) játék (5) jézus szeret (18) jó étvágyat (5) karácsony (14) karrier (8) képrejtvény (10) kínzó kérdés (61) kisállat (50) kiszel tünde (12) magyar szépség (7) minőségi szórakoztatás (8) munka helyett (9) nem (5) nemi szerv (43) nemi szervek (208) nemjó (5) norbi (5) no thanx (8) óóóó magyarország (418) partifotó (5) pataky attila (9) pina (7) politika (26) pop (109) rock & lol (5) rtl klub (5) sport (13) subba (5) subba apró (5) subba art (7) subba életvezetés (21) subba records (15) szex (6) szolgálati közlemény (5) szomszédok (10) szupercukiság (14) szupercukisag (5) szuperpuma (21) tanulságos történet (46) testnedv (110) tv2 (11) twitter (10) vasárnapina (22) vatera (7) vers mindenkinek (11) Címkefelhő

IndaVideó

Fluor: Csicskalángos műelemzés

2011.06.01. 17:24 | Subba Daddy

A Mizu kivesézése után Ónódi úr nemrég a Csicskalángos c. ópusz műelemzésével örvendeztetett meg minket.

"Ezúttal a művész ál-önirónikus művét tesszük nagyító alá. A költő felsorolja a személye elleni közutálat legismertebb okait, ám egyikre sem reagál megnyugtató módon. Hát lássuk:

 „Húsznak hazudják, azt’ harminc éves

hódít a kamu, minthogy SP AIDS-es”

Első rózsafából faragott soraiban rögtön két kényes kérdést is érint. Meghatározhatatlan kora körül keringő pletykákat említ, mintha fontos tényező lenne a világgazdaság napi alakulásában az ő becses életkora. Talán túlzás lenne 30 évesnek gondolni őt. Ha a kinézete és az intellektusa alapján kellene megállapítani a korát, a 15 helytálló lenne. Természetesen az intellektusa húzza le az átlagot. A második sorban (nyilván az első sor hamis tartalmára utálva) használja a „kamu” kifejezést, és rögtön egy másik álhírrel igyekszik alátámasztani igazát. Valószínűleg túl sok információt szeretett volna megosztani a költő a művében, mert elfelejtette megajándékozni a végső igazsággal az olvasót. SP nevű barátja egészségi állapota felől sem ad megnyugtató tájékoztatást, és az életkora sem derül ki.

 

 

 

A következő veretes sorokban egy – szintén a személye ellen szóló – vádat említ:

 

„eladtam magamat a médiának

mer' pénzér’ reppelni még királyabb”

 

Egyértelmű sorok, melyekben a múltjára is tesz egy halvány utalást. Korábbi munkásságáért nem kapott megfelelő fizetséget. Az olvasó egyik szeme sír, a másik nevet. Korai munkáira a középszerűség volt jellemző, de tartalmazott mélyebben szántó gondolatokat is. Például „Gecigránát” című örökbecsű műve, melyben a nagy klasszikus, Ganxsta Zolee hatásait érhetjük tetten. Ebben a költeményében a költő nemi váladékával henceg, valószínűleg abbéli örömében, hogy már termel a teste ilyet. Remélhetőleg az a mű is csak valóságmentes költészet, és a mester nem pazarolja értékes genetikai állományát.

Ettől a kissé taszító témától nem állnak távol a következő sorok, melyből kiderül, hogy a higiénikus költő nem jár taknyosan fellépésre:

 

„kifújom az orrom egy húszezresbe

azt’ megyek fellépni Kunszentesre”

 

Drasztikus módon tudatja anyagi helyzetének jobbra fordultát, hiszen nagycímletű bankjegyet használ zsebkendő gyanánt. Nyilván a kunsági település neve csak a rím kedvéért került a költeménybe. Látják, hogy beugrottak? Majdnem én is. Kunszentes nevű település ugyanis nem létezik. A költő blöffje két dologra utalhat:

  • vagy nem is érdekli, hová megy fellépni (használatos még a „Bivalybasznád”)
  • vagy egyszerűen nem talált rímelő települést.

Egy villanás alatt meg is érkezünk „Kunszentesre”:

 

„a klubban én vagyok a bomba csávó

bár nem ártott volna a fogszabályzó”

 

Kiemeli a klubban tartózkodó pórnép közt önnön nagyságát, majd igen helytálló megjegyzést tesz fogsorára. Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi is az öt joggal kritizálók táborát szeretné kifigurázni. Valóban nem szép látvány a mester fogazata, de nem igényel sürgős orvosi beavatkozást. Elegendő, ha az esztétikum védelmében kerülik a szájáról készült közeli felvételeket klipkészítés során. A következőkben érezteti a személye körül kialakult feszültségeket:

 

„míg a security megvéd, nincs baj

mostanában már a villamos is szar

megyek taxival, a celebparty-ba

azt addig maradok, míg van pia”

 

Valamiért úgy érzi, hogy a biztonsági szolgálat védelmére szorul. Talán épp maga a Jóízlés készül agyonverni őt, de az is lehet, hogy szerényebb, szimpatikusabb magatartási formát kellene választania. Kifejti továbbá, hogy anyagi fellendülése lehetővé teszi, hogy a tömegközlekedési eszközöket taxira cserélje. Így jut el a „celebpartyba”, ahol az italkészlet megdézsmálása a fő csapásirány. Mi is az a „celebparty?” Celebnek azokat a közéleti személyiségeket hívjuk, akik valójában nem csinálnak semmit, vagy nagyon gyatra, már-már komikus színvonalú produkciókkal állnak elő. Lássunk egy példát:

https://www.youtube.com/watch?v=BghKbwIg4_o

Nos, ők mulatnak a „celebpartyban” Tamással.

A következő sorban olyan magasságokba tör, ahol már járt egy másik költőfejedelmünk:

 

„Nye-nye-nye-nye”

 

Zene a fülnek. Szinte már pam-pam. Zseniális. L. Miki valószínűleg el is gondolkodott eme sor hallatán, hogy emelnie kell a tétet következő költeményében. A következő míves sorokban a költő saját személyét méltatja, díszítésképpen a „nye-nye-nye-nye” motívum többször visszatér:

 

„én vagyok a legnagyobb celeb

nye-nye-nye-nye

tapsolj, ha szóba állok veled!

nye-nye-nye-nye

félisten vagyok, egy példakép neked”

 

Költőtársa ekkor egy korrekt megállapítással szakítja meg a költőt:

 

„...Tomika, te hülyegyerek!”

 

A továbbiakban a szerző folytatja ellentábora észérveinek degradálását:

 

„A buliba' pózolok a fotósoknak

sokat köszönhetek a photoshop-nak

csak a retusálás meg a dedikálás

nyissad a szád, ez a lefikázás”

 

A költemény második felében érezhetően elfogy a költő lendülete. Szerkezetileg összeomlik a mű, a szótagszámok továbbra is kielégítik a tűréshatárt, bár erősen megcsappannak. Elpanaszolja a szerző, hogy nevetséges megjelenése, férfiatlan témái miatt többen úgy gondolják róla, hogy a férfitesten jobban kiismeri magát. Egy népszerű weboldalnak is gyakori szereplője, ahol olyan jelenségek közt tűnik fel, akik szintén közröhej tárgyát képezik túlzott magabiztosságuk, esetleg igénytelenségük miatt:

 

„a srácok azt mondják, ratyi vagyok

rólam reppelnek a napiszaron”

 

És bekövetkezik a verstani kataklizma. Szótagpótló szótagok, itt már a kifulladás egyértelmű jelei mutatkoznak meg:

 

„a sok gagyi gagyog, én meg da-da-dogok

pa-pa-party, rap-po-po-pop”

 

Szóba kerül az autotune nevű digitális trükk, amely kisegíti a mester zenei analfabetizmusát, ha netán mégis dalra fakadna. Persze érthetően jó szándékú beavatkozás ez, hiszen nélküle a költő még komolyabb károkat okozna a közízlésben:

 

„csak az autotune, ami kijavít

amíg keresem a téren az igazit”

 

A költő ezután megszólítja ellenlábasát, de sorai egyes szám második személyben vannak adresszálva. Ez azt a hamis illúziót kelti, hogy a költő munkásságáért csupán csak egy személy nem rajong. Ennek pedig igen egyszerű oka van: a költőben nem volt elég bátorság ahhoz, hogy tömegeket megszólítva személyeskedjen. Célszerűbbnek tűnhetett egyetlen meg nem nevezett személyt „oltani”. Az „oltás” jelentése leszólás, romboló jellegű kritika, „égetés”. Az első sorokban a költő (nyilván a szexuális szokásainak analógiájára) tudatja, hogy köszöni, de boldogul egyedül is saját égetésével. Ez nyilvánvalónak tűnt az eddigiek során is. Igen helytelen azonban, hogy a költő számon kéri a korábbi személyes ismeretség hiányát. A véleményformáláshoz nem szükséges a költővel személyes kontaktusban lenni.

 

„még magamat is jobban oltom, mint te

mé' nem hallottam még rólad sohase”

 

A költő ezután magatartászavarának is teret enged. Nem épp ízléses formában tudatja, hogy bármilyen vitában alanyi jogon jár neki a győzelem, nyilván „celebsége” jogosítja őt erre fel. Általánosít, úgy gondolja, hogy értelmileg, és erkölcsileg lényegesen magasabb szintet képvisel, mint az őt nem szerető emberek. Képes két betűvel éles, megszégyenítő kritikát megfogalmazni bárkiről. A két betűt azonban nem árulja el:

 

„a verbál fegyvereddel lőnél, de boom-boom

a golyód csak bon-bon, egy szarcsík a combon

elmondtam ezerszer, tényleg nincs gondom

a magadfajtát két betűvel oltom széééét”

 

Sajnos a költemény harmadik harmadát nem a mester szerezte, így azt nem áll módomban elemezni. Az eddig elhangzottak alapján elmondható, hogy a vers teljesen mellőzi a keretes szerkezetet. Nincs íve, inkább csak egy egyenes, ami lefelé irányul. Tartalmilag ez a költeménye sem éri el azt a szintet, ami bármilyen pozitív érzelmet válthatna ki az olvasóból. A mű nyilvánvaló célja az volt, hogy a költő munkásságát nem sokra tartók szemében felértékelje magát a költő. A költemény nem érte el célját. Érveket kifigurázni csak intelligens, ízléses, és közérthető módon érdemes."

A bejegyzés trackback címe:

https://subba.blog.hu/api/trackback/id/tr452949291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Béla | RÍMKEVERŐ 2011.06.03. 16:25:16

Nem afféle rusnyaféle vásári szájtáti, nem amolyan utcasarki semmire se kellőfélnótás tekergő – de maga a költő, a talányos, zöld köpenyes mutatványos, kék nadrágos csodatevő, maga a nagy rímkeverő került a semmiből elő –térült-fordult, kev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delvideki 2011.06.01. 22:47:39

"minthogy SP AIDS-es"
De...de...Pali bácsi?!

2011.06.02. 08:52:44

Ez igen! Kizokoghatja magát a klubban ez a gecigránát! :)

_UnderCover_ 2011.06.02. 13:50:09

Álhumor, áltudományos álelemzés.
Gimiben műelemzésnél ez a színvonal hármas aá.
Egyszóval fos.

Wxow 2011.06.02. 14:02:52

Nem tudom mit kell ezektől a szar elemzésektől úgy odalenni. Egyáltalán nem vicces, de még csak nem is okos.

tuzvigyazo 2011.06.02. 14:50:57

@diwat26: @Wxow: Baszki, mit vártál, majd valaki az MTA-tól fog 200 oldalas tanulmányt írni Fluor Tomi elcseszett lelkivilágából?

_UnderCover_ 2011.06.02. 15:16:19

@tuzvigyazo: Akkor is röhejes, hogy sokan azt hiszik, hogy za elemzés abből áll, hogy elmeséled az adott művet más szavakkal, így bizonyítva, hogy értetted, amit olvastál :D

Wxow 2011.06.02. 16:28:31

@tuzvigyazo: nem. épp az a baj, hogy még így is hosszú. (és szar)

Gastroger 2011.06.02. 17:28:31

"Nyilván a kunsági település neve csak a rím kedvéért került a költeménybe. Látják, hogy beugrottak? Majdnem én is. " - ezen viszont felröhögtem. :)

Gastroger 2011.06.02. 18:08:18

Dolgozat:

Tisztelt Tanárerő!
Ezúton tessenek fogadni a verzselemzést, amit Flóra Tamás művéből készítettem, előadja, és énekli Fluor "Mizu" Tomi.
A "mizu" azér van idézőjelben, mert ez ilyen becenév. Ragadványnév. A Ragadványnév olyan mint az eposzi jelző, de Flurnál ez a postiti (ami ragad) jelző, amúgy kikacsintás egy korábbi klippre, hű ez már bonyolult.
Itt van egy szimbolika elásva kérem.
De lássuk a verset:

„Húsznak hazudják, azt’ harminc éves
hódít a kamu, minthogy SP AIDS-es”

A költő erősen belecsap "in médiás rest", de nem fáradt, és középéből kifele kifele kezdi elemezni a világot.
Ki az akit húsznak hazudnak és harminc éves?
Kiszel Tünde, de Tomika tegyél még rá egy húszast. (ez a huszas téma később az orrfújós rigmusnál visszaköszön, lásd lejjebb)
A másik lehetőség, hogy a kiötlő autót akar venni keményen megszerzett keresetéből, és a Kunszentesi körzeti orvos, erősen eufemizálja az általa birtokolt Skoda 120L típusú gépjármű életkorát.
Itt még nem tudni.
A következő sorban virágnyelven (ánuszrózsa mint virág allergológia, vagymi) menti barátját, és lakótársát, hogy nem buzi és ha az is használ gumit.
Sajnos itt kicsit személyeskedik a pénzköltő. De ugorgyunk, ahogy Pósalaki bácsi mondta volt amikor vakon ugróiskolázott az "Abigél" nevű leánykollégium végzős tanulóival, az "Ábel a rengetegben" című CD-n megjelent hangoskönyv bónuszterkjének útmutatásai alapján.

"eladtam magamat a médiának
mer' pénzér’ reppelni még királyabb”

Igen? Teszi fel a kérdést az olvasó.
Akkor mi van? És mi is van? Persze később megtudjuk, hogy a tehetsége áruba bocsátása maga a celebség, de ezzel később találkozunk.
Itt még csak feszegeti a határokat. Ez a celeb kifejezés, majd még visszaköszön.

„kifújom az orrom egy húszezresbe
azt’ megyek fellépni Kunszentesre”

Az IMF és a Monetáris Tanács áldozatos tevékenysége elleni pacifista felszólással próbálja jobb belátásra bírni a konzumenáris fogyasztókat, a papírpénz mögötti aranytartalék hiányára, és a gazdasági válságok kirobbantásának eredendőjébe.
A költő lázad. Vélhetően, az eredeti verssor sokkal durvább volt, de nem a cenzúra, hanem a rejtett üzenet miatt került így átformálásra.
Talán írhatta volna a költő:
Mikor FluorTomi végez a nagydolgával,
kitörli a seggét pár gurigáával.. (yeah).

Más elképzeléek szerint a nem fújta az orrát a bankjegybe, hanem szívta és nem bele, hanem hengerrél formálva azt azon keresztül egy csíkot.
Kunszentesen pedig már várja a garázsban tartott doktorfeleség a Skoda 120L ért, nemdohányzó, első tulajtól.

„a klubban én vagyok a bomba csávó
bár nem ártott volna a fogszabályzó”

Micsoda ellentmondás, micsoda katalizátoros élmény! Tessenek megfigyelni: bomba csávó - fogszabályzó.
Az önbecsülés, és a kissebbségi érzés disszharmóniája.
Itt egy kicsit sírni is illik.
A költő öníroníkusan egy cirkuszkerítéshez hasonlítja a fogazatát, majd javaslatot is tesz annak buliban történő igazítására.
Tapasztalt bulízóként pedig nagyon jól tudja, hogyan szabályozzák a klubban a fogakat. Teccenek érteni?
A katarzis nem áll meg az önsajnálatba hajló diszharmóniánál. A költő maga akarja, hogy rendezzék a klubban (feltételezem nem egy szivarozós, konyakozós yachtklubb, vagy egy tenisznadrágos emblémával ellátott golfklubról van most szó), egy baszomnagy parasztlengővel a jobb felső kettőtöl hat fogig terjedő szabadságvesztést. (Ottan megszűnik a hézag kérem).

Egyszer ennyi, most kicsit mélyedjünk el, száljunkle alfába, és mantrázzuk a költő szavait.

tuzvigyazo 2011.06.02. 23:59:50

@diwat26: Őszintén...te akartad érteni? Vagy tudsz valakit, aki akarta? :)

Názáleti Blájen 2011.06.03. 08:40:09

Tipp: a "Kunszentes" két Jász-Nagykun-Szolnok megyei szomszédos település, Kunszentmárton (a helyieknek csak Kunszent) és Szentes nevének összeháziasítása. Hogy direkt, vagy nem...

Bocs, de csak ez tudott lekötni a témában.

lOc (a pasztafáriánus) 2011.06.03. 16:19:56

Nem kéne erőltetni ezt a szart. Már a múltkor sem jött be.

EmBertalan 2011.06.05. 16:10:46

Ez szánalmas. Legalább lenne képben az illető azzal, amit elemez: Kunszentes Kunszetmiklóst jelenti, és nem véletlenül az egyes szám második személyű megszólítás, zizimusicnak üzent vele fluor - ő lakik ott.
süti beállítások módosítása